Kövess minket!
  
     

Érdekességek a tükrökről

Érdekességek a tükrökről
2017, július 26.

A tükrök elengedhetetlenek a hétköznapok során, amelyekhez számtalan babona is fűződik. Történetük majdnem az emberiséggel egyidős, így érthető, hogy napjainkban már szinte hozzánk nőttek.

A tükrök természetes ősét már az őskorban is ismerték, ami a tükröződő vízfelület volt. Ezt a fizikai jelenséget felhasználva, az első, nem természetes tükröt csiszolt rézkorongból készítették, amelyet később az etruszkok és a rómaiak iparszerűen gyártottak.

A tükrök leginkább a középkorban kezdtek elterjedni, ebben az időszakban főleg fém- acél-, ezüst- és arany tükröket használtak. Akkoriban egy kisebb ládikában tartották a piperetárgyak között a tükröket, de a tehetősebbek ékszerként is viselték; a férfiak a zsebükben hordták, a nők pedig egy övre akasztott láncon. Később nemcsak kézi tükrök léteztek, hanem asztalra állítható típusok is. A középkorra szinte művészi feladattá vált a tükrök elkészítése, amelyben élen járt Velence. A tükörgyártás leginkább a 17. században lendült fel, XIV. Lajosnak köszönhetően, ugyanis palotáját hatalmas, díszes tükrökkel akarta dekorálni.

A tükörkészítés napjainkban elsősorban a muranoi módszer szerint zajlik, vagyis egy üveglapra leheletnyi vékony ólomlemezt illesztenek, erre pedig higanyt öntenek, az így keletkező jól tapadó anyag a foncsor, ennek köszönhetően jön létre a tükörfelület. Manapság higany helyett inkább ezüstfoncsort használnak.

A tükrökhöz évszázadok óta misztikumot, babonákat társít az emberiség. A legelterjedtebb babona az eltört tükrökhöz kapcsolódik, miszerint, ha nők törnek el tükröt, 7 évig biztos nem fognak férjhez menni. Sokan csak legyintenek erre a mesére, ennek ellenére még mindig képes pánikot kelteni az eltört tükör látványa.

Ha minőségi tükörre van szüksége otthonába, a Fa-Üveg-Szabó Kft. kínálatából megvásárolhatja a azokat! További információkért keresse fel honlapunkat, a www.uvegszabo.hu címen! Kérdés esetén hívjon minket telefonon a 06-30-757-5158-as számon vagy írjon e-mailt a szabo@uvegszabo.hu címre!

Olvastad már?

Facebook

GooglePlus

Hirdetés

Hirdetés

Megosztás

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Csatlakozz a Marketing Magazinokhoz!

Facebook

Twitter

Google Plus

YouTube

Előző cikk olvasása:
Varázsoljon üdeséget otthonába! – Díszítse asztalát virágdobozokkal!
Varázsoljon üdeséget otthonába! – Díszítse asztalát virágdobozokkal!

Mostanság minden a lakberendezés körül forog, ezért különböző praktikákkal, kiegészítőkkel igyekszünk megalapozni otthonunk hangulatát. Az utóbbi években új termékkel bővült...

Close