Kövess minket!
  
     

A szitanyomás története – Érdekességek a népszerű nyomtatási technikáról

A szitanyomás története – Érdekességek a népszerű nyomtatási technikáról
2017, június 30.

A szitanyomás napjaink egyik legelterjedtebb technikája az egyedi ajándékkészítés terén, de honnan is indult a története?

Sajnos a szitanyomás konkrét feltalálójáról semmilyen pontos adatot nem tudunk, a technika kialakulásáról pedig csak kevés információ van a birtokunkban, annyi azonban megállapítható, hogy Japánban és Kínában már évszázadokkal ezelőtt nyomtattak textíliát sablonok felhasználásával. A formát fakeretre kifeszített emberi hajból állították elő, később selyemszálból legyártott szita alkotta a ráragasztott rizspapírból kivágott sablont. Az így elkészült formáról csekély példányszámban többnyire textil-nyomathordozóra nyomtattak, tehát a szitanyomást a régi időkben is alkalmazták és előszeretettel felhasználták a művészien megfestett textíliákat. Rövid népszerűsége után az eljárás egy időre feledésbe merült, és Európában csak a 19. században került elő újra a technika, a textiliparnak köszönhetően, ahol filmnyomtatásnak nevezték el. A lyoni selyemipar alkalmazta elsősorban az eljárást selyem- nyomtatására, díszítésére. Az elmúlt évek technikai fejlődésének köszönhetően mára az egyik legnépszerűbb nyomtatási eljárások közé sorolható a szitanyomás.

A szitanyomással nemcsak mintás textíliákat készítettek korábban, hanem különböző plakátokat, transzparenseket is, de ma már az eljárást előszeretettel alkalmazzák a grafikusok is műveikhez. Ugyanígy használják a szitanyomást az üvegpalackok, poharak feliratozására is. Mivel a technológia nincs helyhez kötve, ládák, csomagolások, kirakatüvegek, szállító gépkocsik feliratozására is alkalmas! A nyomatkép plasztikus hatású, ezért a szitanyomást a könyvkötészetben vászon és műanyag borítású könyvtáblák nyomtatására is alkalmazzák. Végül, de nem utolsó sorban különböző készülékek gyengeáramú áramköri elemeit összekötő vezetékek nyomtatását is az eljárás felhasználásával gyártják.

Ha szitanyomással szeretne egyedi ajándékot, vagy más használati tárgyat készíttetni, keresse a Step Kft.-t! Tájékozódjon szolgáltatásainkról honlapunkon, a www.stepkft.hu címen! Kérdés esetén hívjon minket telefonon a 06-30-969-0322-es számon, vagy érdeklődjön e-mailen az info@stepkft.hu címen!

Olvastad már?

Facebook

GooglePlus

Hirdetés

Hirdetés

Megosztás

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Csatlakozz a Marketing Magazinokhoz!

Facebook

Twitter

Google Plus

YouTube

Előző cikk olvasása:
decoration.hu17.06
Profi díszlet- és dekorációtervezés

Megrendezésre kerülő eseményei tervezése során kiemelten ügyel a rendezvény dekorációra is, hiszen tisztában van vele, mennyire fontos az egyedi és...

Close