Kövess minket!
  
     

Mit érdemes tudni a CSED és a GYED igénylésének jogszabályi változásairól?

Mit érdemes tudni a CSED és a GYED igénylésének jogszabályi változásairól?
2017, március 29.

2017-ben megváltozott néhány jogszabály, ami érinti a kisbabás anyukákat. Ezekkel nem árt tisztában lenni ahhoz, hogy megkapjanak minden igényelhető anyagi támogatást a gyermek neveléséhez.

A Csecsemőgondozási díj, vagyis a CSED összege nem változott, továbbra is a napi átlagkereset 70%-a, mely jár a szülési szabadság 168 napján, és szülés előtt már 28 nappal igényelhető a folyósítása. A CSED-re minden kismama jogosult, aki a gyermek születését megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt és akinek a gyermeke a biztosítási időszak alatt születik. A GYED folyósítását a születést követő 169. naptól kezdik, tehát közvetlenül a CSED után.

A GYED-et azok a biztosított szülők igényelhetik, akik a gyermek születését megelőző két évben dolgoztak legalább 365 napot, az ellátást pedig a munkáltatójuknál tudják kérni. Fontos hogy 2017-től nem az igénylés napjától, hanem, a gyermek születése napjától, vizsgálják az jogosultságot. Azok a munkanélküli anyukák, akiknek jár az álláskeresési járadék, annak felfüggesztésével igényelhetik a CSED-et és a GYED-et is. Lehetőség van GYED igénylésére úgy is, hogy az ellátásra jogosult szülő, akár teljes munkaidőben dolgozik. A diplomás GYED igénylésének feltétele, hogy az anyuka legalább két aktív félévvel rendelkezzen nappali tagozaton valamelyik felsőoktatási intézményben. A diplomás GYED alapszakos hallgatók esetében a minimálbér 70%-a, mesterképzésen tanulók esetében pedig a garantált bérminimum 70%-a.

Szeretne képben lenni a CSED-del, GYED-del és a GYES-sel kapcsolatos jogszabályokkal? Forduljon hozzánk bizalommal! Célunk, hogy tehermentesítsük a kismamákat azzal, hogy átvesszük a hivatalos papírmunkák intézését. További információkért látogasson el honlapunkra, a www.babatb.hu webcímre, és tekintse meg szolgáltatásaink széles választékát! Kérdés esetén bátran vegye fel velünk a kapcsolatot a +36-1-459-4073-mas és a +36-30-335-1330-as telefonszámok valamelyikén, illetve az info@babatb.hu e-mail címen, szívesen segítünk!

Olvastad már?

Facebook

GooglePlus

Hirdetés

Hirdetés

Megosztás

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Csatlakozz a Marketing Magazinokhoz!

Facebook

Twitter

Google Plus

YouTube

Előző cikk olvasása:
A grafológiáról bővebben
A grafológiáról bővebben

Szeretne egy személyiségrajzot Önmagáról? Ebben segíthet a grafológia tudománya, amely kézírásának elemzésével megalkotja a jellemrajzát. Ez a jellemrajz megmutatja az...

Close