Kövess minket!
  
     

Az ergonómia rövid története

Az ergonómia rövid története
2017, október 3.

Az ergonómiát nem szabad figyelmen kívül hagyni irodai székek vásárlásakor, hiszen ergonomikus székekkel növelhetjük dolgozóink produktivitását. A munkavégzés pszichológiáját mind ismerjük és sokszor magunkon is tapasztaljuk működését. Nem megfelelő irodai székben egy dolgozó nem fog tudni olyan teljesítményt nyújtani, mint egy ideálisan kialakított, ergonomikus székben. Az ergonómia ma már az irodai élet szerves része, de hogyan is alakult ki ez a tudományág?

Maga az ergonómia-elve már nagyon régen megszületett, csak akkor nem volt még neve. A történelem során, az emberek mindig is igyekeztek figyelmet fordítani arra, hogy munkavégzés közben a lehető legkevesebb fizikai és szellemi feszültségnek legyenek kitéve. Már az ősemberek is a praktikusabb munkavégzés érdekében kezdtek el eszközöket használni. Az ergonómia alapjait írásban Bernardino Ramazzini fektette le a 16. században. Egy orvosi szaklapban jelent meg tanulmánya, amelyben páciensei különböző munkahelyi sérüléseivel foglalkozott.

Az ergonómia kifejezést 1857-ben alkotta Wojciech Jastrzebowski, az ergon (munka) és a nomos (természeti törvények) szavak összetételével. Ezzel próbálta érzékeltetni, hogy az ergonómia valamilyen szinten a természeti törvények munkavégzés közbeni betartásáról szól. Az 1900-as években Frank és Lillian Gilbreth arra használták az elméletet, hogy megpróbálták kiszűrni a felesleges mozgásokat irodai munka végzése közben. Egyébként a legnépszerűbb ergonomikus irodai szék, a forgószék is ennek az elvnek a jegyében született.

Manapság az ergonómia szó leggyakrabban az irodai székek kapcsán merül fel, ugyanis rengeteg a számítógép előtt végzendő munka, és rendkívül fontos, hogy a dolgozó egészséges testhelyzetben, kényelmesen végezze munkáját napi nyolc órán keresztül. Az ergonomikus székek úgy lettek kialakítva, hogy biztosítsák a helyes testtartást és a könnyed mozgást.

Ha szeretne ergonomikus irodai széket vásárolni, forduljon hozzánk bizalommal! Tekintse meg honlapunkat a www.irodaiszekek.hu webcímen, ahol a minőségi, munkavégzéshez optimális irodai székek közül választhat! Keressen minket a 1/210-7096-os telefonszámon, vagy a szekek@irodaiszekek.hu e-mail címen!

Olvastad már?

Facebook

GooglePlus

Kiemelt Cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Megosztás

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Csatlakozz a Marketing Magazinokhoz!

Facebook

Twitter

Google Plus

YouTube

Előző cikk olvasása:
Irodai székek
Irodai szék kisokos – mi alapján válasszuk ki a tökéleteset?

Az irodai munka sokak számára nem tűnik megterhelőnek, azonban napi több órát egy helyben ülni igenis megerőltető az emberi szervezet...

Close