Kövess minket!
  
     

A személyiség dimenziói

A személyiség dimenziói
2016, július 4.

Az emberiséget évszázadok óta foglalkoztatja az a gondolat, hogy miért és hogyan alakult úgy az emberi személyiség, ahogyan. Rengeteg különféle elmélet született erre a kérdésre megoldásként. Többféle személyiségmodell próbálja megmagyarázni és kategorizálni az emberi személyiség működését, felépítését.

Az egyik elmélet a személyiség dimenziókkal foglalkozik, mely Wittmer nevéhez köthető. Wittmer 6 dimenzióban látja a személyiség mibenlétét:

 • Testi
 • Értelmi
 • Érzelmi
 • Kapcsolati
 • Spirituális
 • Az Én tudatossága

Először is fontos tisztáznunk, hogy a személyiség egy igen szervezett hálózat, egy rendszer. Az emberi személyiség az egyén pszichológiai valóságát képezi le, vetíti ki a külvilág számára.

 • A testi dimenzió az emberi test fizikai tulajdonságai által létrehozható tulajdonságokat, cselekedeteket foglalja magában. Ilyen például a mozgás, az erő vagy az ügyesség. Ezek mind fejleszthető készségek, ám alapvetően biológiailag meghatározottak.
 • Az értelmi dimenzióba tartozik az érzelmi jelek észlelése, megértése és kezelése. Itt nem csupán saját érzelmeink felismeréséről van szó, hanem mások állapotának felméréséről egyaránt. Tudnunk kell helyesen felismerni és reagálni egy-egy érzelemre, ismernünk kell a szabályozási stratégiákat. Az értelmi képességek talán a legfontosabb emberi tényezők a 6 dimenzió közül.
 • A kapcsolati dimenzió lényegében a szociális kompetenciákat fedi le: kommunikáció, konfliktuskezelés.
 • A spirituális dimenzió csakis az emberre jellemző tulajdonság, ami veleszületett nyitottságra utal a transzcendens felé.
 • Az Én tudatossága dimenzió az önismeretről, önértékelésről szól, terveink és vágyaink foglalnak itt helyet.

Ez a személyiségmodell láthatóan összefoglalja az összes lényeges, az embert érintő dimenziót, személyiség típust, annak tulajdonságait, kezeléseit. Fontos, hogy elméleti alapon is tisztában legyünk saját személyiségi környezetünkkel, értelmezni tudjuk mások reakcióit, és mi magunk is helyesen tudjunk cselekedni egy-egy szituációban.

További információkért látogasson az www.szmszm.hu–ra, ahol sok hasznos tudást szerezhet a gondolkodási folyamatokról, térbeli személyiségmodellekről és természetfilozófiai kérdésekről! Ha kérdése van, írjon bizalommal szabomargit4@gmail.com e-mail címemre, igyekszem minden esetben teljes körű és kielégítő választ adni Önnek!

Olvastad már?

Facebook

GooglePlus

Kiemelt Cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Megosztás

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Csatlakozz a Marketing Magazinokhoz!

Facebook

Twitter

Google Plus

YouTube

Előző cikk olvasása:
18740657 - three funny female friends
Kényelmes céges ruházat a nyári melegben is!

A nyári időszakban növekszik azon rendezvényeknek a száma, amelyeken érdemes részt vennünk vállalkozásunk népszerűsítése céljából. Ilyen esetekben, de ha csak...

Close